رولند کوبیا نماینده اتحادیه اروپا در امور افغانستان بار دیگر هشدار داد اگر دولت این کشور برای حل بحران های جاری تلاش نکند دریافت کمک از این اتحادیه را از دست خواهد داد. از دیدگاه اروپا مقابله با فساد و حل بحران سیاسی باید اولویت اقدامات شخصیتهای سیاسی و عناصر تاثیر گذار بر تحولات افغانستان قرار بگیرد. در همین حال کوبیا اخیرا خواستار برقراری آتش بس برای مقابله با کرونا ویروس در افغانستان نیزشده بود.
رولند کوبیا نماینده اتحادیه اروپا در امور افغانستان بار دیگر هشدار داد اگر دولت این کشور برای حل بحران های جاری تلاش نکند دریافت کمک از این اتحادیه را از دست خواهد داد. از دیدگاه اروپا مقابله با فساد و حل بحران سیاسی باید اولویت اقدامات شخصیتهای سیاسی و عناصر تاثیر گذار بر تحولات افغانستان قرار بگیرد. در همین حال کوبیا اخیرا خواستار برقراری آتش بس برای مقابله با کرونا ویروس در افغانستان نیزشده بود.
شرایط حاکم بر روابط اتحادیه اروپا و افغانستان
اتحادیه اروپا با استفاده از بازوی عملیاتی خود به نام ناتو در افغانستان اعمال قدرت و نفوذ می کند. اتحادیه اروپا در کنار نیروهای نظامی که برخی کشورهای اروپایی مانند آلمان در افغانستان مستقر کرده اند با استفاده از اهرم کمکهای مالی سالانه خود نیز، برای اعمال فشار بر دولت کابل استفاده می کند. اتحادیه اروپا هر ساله حدود یک میلیارد یورو کمک برای دولت افغانستان در نظر گرفته است که نحوه ارائه آن بارها مورد انتقاد دولتمردان افغانستان می باشد. زیرا براساس این ادعا، اتحادیه اروپا عمده کمکهای خود را به شرکتهای پیمانکار خود در افغانستان ارایه می کند که از نظر دولت افغانستان مطابق با نیازها وخواست این کشورهزینه نمی شود.
نگاهی به تحولات افغانستان در دو دهه اخیر نشان می دهد که کشورهای اروپایی از تاثیر گذاری بیشتری در مقایسه با اتحادیه اروپا به شکل جمعی در افغانستان برخوردار بوده اند. این بدان معنا است که به ظاهر، حضور اتحادیه اروپا در افغانستان عمدتا به حضور نماینده ویژه آن در امور این کشور محدود است و تاکنون تاثیرگذاری موثری را در تحولات افغانستان بخصوص کمک به چالشهای سیاسی و کرونا ویروس شاهد نبودیم .
یکی از دلایل آن ، حرکت اتحادیه اروپا در سایه آمریکا در افغانستان است و هرگز این اتحادیه متناسب با وزن سیاسی خود تحرک و تاثیر مهمی در تحولات افغانستان ایفا نکرده است. این در حالی است که دولت افغانستان انتظار داشته است اتحادیه اروپا به عنوان نیروی سوم تاثیر گذار در تحولات این کشور به برقراری توزان در نفوذ قدرتهای بین المللی و منطقه ای در افغانستان کمک کند .اما در عمل نه تنها اینگونه نشده بلکه نماینده اتحادیه اروپا در امور افغانستان نقش فعالی را در کمک به حل بحران های مختلف این کشور ایفا نمی کند و صرفا به انتشار توییت بسنده کرده است.
یکی از چالشهای افغانستان با اتحادیه اروپا حضور مهاجران افغان در کشورهای عضو این اتحادیه از جمله آلمان است که اقدام به اخراج آنان می کند.با توجه به ناتوانی دولت افغانستان در پذیرش مهاجران اخراجی، بارها از دولتهای اروپایی خواسته است تا ضمن متوقف کردن روند اخراج مهاجران به بهبود وضعیت آوارگان داخلی در افغانستان نیز کمک کند. این در حالی است که دولتهای اروپایی چندان توجهی به این خواسته دولت کابل نداشته و همچنان به اخراج مهاجران افغان ادامه داده اند.
از دیدگاه محافل سیاسی و رسانه ای در افغانستان شیوع کرونا ویروس در این کشور فرصت مناسبی را برای راستی آزمایی اتحادیه اروپا برای کمک مردم افغانستان بخصوص مهار این ویروس کشنده ایجاد کرده است .زیرا افغانستان برای مقابله با کرونا ویروس از کمترین امکانات بهداشتی و پزشکی محروم است و بیش از هر کشور دیگری نیازمند کمکهای بشر دوستانه در این زمینه می باشد .اما اتحادیه اروپا با بهانه قرار دادن اینکه دولت کابل بر همه جغرافیای افغانستان تسلط ندارد و آتش بس برقرار نیست تاکنون کمک قابل توجهی که به حل مشکلات مردم افغانستان برای مهار کرونا ویروس منجر شود به این کشور ارایه نداده است .
نتیجه
در هر حال، مردم افغانستان انتظار دارند اتحادیه اروپا به عنوان قدرت موثر منطقه ای و بین المللی صرفا به هشدارهای توییتری در مورد تحولات این کشور بسنده نکند بلکه برای کمک به حل مشکلات عدیده افغانستان گام های مثبت و عملی بردارد . موضوع فساد اداری که اتحادیه اروپا در مورد آن نیز به دولت افغانستان هشدار می دهد بیش از هرچیزی ناشی از عدم شفافیت کشورهای اروپایی و اتحادیه اروپا در نحوه هزینه کرد کمک های خود به افغانستان است که موجب بروز فساد و گسترش آن در این کشور می شود. با توجه به اینکه افغانستان دارای منابع معدنی و زیر زمینی بکر و دست نخورده است تلاش های زیادی از سوی محافل غربی برای تسلط انحصاری بر آنها در جریان است که در این راستا فساد گسترده ای اعم از پرداخت رشوه برای تامین امنیت تا دریافت مجوز انحصاری صورت می گیرد که در مجموع مانع از یک حرکت مثبت برای سرمایه گذاری و حل مشکلات اقتصادی افغانستان شده است .
منبع: مطالعات افغانستان
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/17350
تگ ها: